Ziua Statului Major al Apararii


In fiercare an, la 12 noiembrie, este sarbatorita Ziua Statului Major al Apararii. La 12/24 noiembrie 1859, prin Inaltul Ordin de Zi nr. 83, a fost creat Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite. Noua structura militara avea misiunea de a realiza o conceptie, coordonare si organizare a intregului organism militar si era formata din ofiteri cu experienta. Practic, prin infiintarea Corpului de Stat Major se atingea apogeul transformarilor militare proiectate de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza care vor constitui baza formarii armatei romane moderne.

Noua structura militara romaneasca infiintata si intarita prin grija domnitorului Alexandru Ioan Cuza, modernizata si adaptata noilor conditii istorice de catre domnitorul si, mai apoi, regele Carol I, avea sa devina centrul de comanda al armatei romane care isi va da proba focului in anii Razboiului de Independenta (1877-1878).

Continua modernizare si adaptare a acestei structuri a armatei romane la noile provocari geopolitice si geostrategice ale secolului al XX-lea a facut ca Romania sa faca fata celor doua razboaie mondiale.

Un rol important i-a revenit dupa 1990 cand obiectivul principal a fost acela al redimensionarii si modernizarii armatei romane, astfel incat aceasta sa devina capabila sa-si indeplineasca atributiile, atat in vederea asigurarii securitatii teritoriului national, cat si in cadrul NATO sau a unor misiuni militare internationale.

La multi ani tuturor celor care activeaza in Statul Major al Apararii!

Album foto
Text: Cosmin ROMAN
Foto: Marele Stat Major al Armatei, in Albumul Armatei Romane, 10 Maiu 1902

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.